Title Daržovių bei vaisių vartojimas ir skrandžio vėžio rizika
Authors Jurgita Žičkutė
Loreta Strumylaitė
Liudmila Dregval
Jadvyga Petrauskienė
Juozas Eduardas Dudzevičius
Eugenijus Stratilatovas
Publication date 2005
Abstract [lit] Ligos rizika mažėjo valgant kopūstus (ŠS=0,24; 95 proc. PI=0,10–0,57; 1–3 kartus per mėnesį ir daugiau palyginus su jų beveik nevartojančiais), morkas (ŠS=0,42; 95 proc. PI=0,20–0,86; 1–6 kartus per savaitę palyginus su jų beveik nevartojančiais) ir česnakus (ŠS=0,59; 95 proc. PI=0,37–0,96; 1–6 kartus per savaitę palyginus su jų beveik nevalgančiais). Brokolių vartojimas 1–4 kartus per savaitę taip pat reikšmingai mažino skrandžio vėžio riziką lyginant su juos valgančiais 1–3 kartus per mėnesį ir rečiau (ŠS=0,52; 95 proc. PI=0,28–0,98). Reikšmingo priklausomumo tarp skrandžio vėžio ir citrusinių bei kitų vaisių vartojimo nenustatyta. Atlikto tyrimo duomenimis, dažnesnis šviežių daržovių: kopūstų, morkų, česnakų, taip pat brokolių vartojimas reikšmingai mažina skrandžio vėžio riziką. Citrusinių vaisių vartojimas nėra reikšmingai susijęs su skrandžio vėžio rizika.
Abstract [eng] In conclusion, higher consumption of raw vegetables such as cabbages, carrots, garlic as well as broccoli may decrease a risk of stomach cancer, whereas intake of citrus fruits has no relation with a reduced risk of the disease.
E. documents Download